The Next Fruit 4.0

Algemene projectinformatie

In The Next Fruit 4.0 wordt gewerkt aan verdieping en verbreding van technologische oplossingen voor de fruitteelt van morgen. Verbreding door de sensingtechnologie die voor appels ontwikkeld is te vertalen naar andere fruitgewassen. Verdieping door een volgende stap te zetten in precisiespuittechnologie, sensing en robotisering. 

De toepassingen die in dit project ontwikkeld worden dragen bij aan: (1) verduurzaming van teelt en keten, (2) opbrengstmaximalisatie en (3) aan kostenminimalisatie. De focus ligt daarbij op het product peer maar er zal ook aandacht zijn voor toepassingen in appel en rode bessen. 

De basis van het project wordt gevormd door de zogenaamde case studies. In deze cases wordt gewerkt aan; (1) preciciespuiten in combinatie met ziekte- en plaagdetectie, (2) de ontwikkeling van beslissingsondersteunende dashboards, (3) een sensorplatform, (4) data verzameling in relatie tot bewaarbaarheid van fruit (Cooldata) en (5) onderdelen (zoals grippers) voor multifunctionel robots.  

Omdat de uitvoering van de cases verschillende expertises vraagt wordt per case een inhoudelijke bijdrage geleverd vanuit zes werkpakketten: (1) sensing, (2) managementinformatie, (3) robotisering, (4) randvoorwaarden, (5) implementatie, economische validatie en innovatieadoptie en (6) een innovatiecirkel.

Voor het totale project geldt dat voor de nieuwe technologische toepassingen nadrukkelijk aandacht zal worden besteed aan de sociale en economisch impact en aan de voorwaarden voor innovatieadoptie. Wat dit project bijzonder maakt is de samenwerking tussen een breed consortium van Nederlandse en Amerikaanse partijen, en de integrale ontwikkeling van technologie (sensing, robotisering), datamanagement en managementinformatie.


Nieuwsberichten The Next Fruit 4.0

The Next Fruit 4.0 is gestart

 

Randwijk 20 mei 2021: De afgelopen jaren is in het project Fruit 4.0 succesvol gewerkt aan nieuwe technologie en datamanagement voor de Nederlandse fruitteelt. Dit project krijgt onder projectleiding van WUR nu een vervolg in het project The Next Fruit 4.0. Eerder deze maand is al gestart met het verzamelen van bloesemdata in een perenboomgaard op Proeftuin Randwijk. 

Waarom The Next Fruit 4.0
In het project wordt gewerkt aan high-tech en datamanagement toepassingen die bijdragen aan: (1) verduurzaming van teelt en keten, (2) opbrengstmaximalisatie en (3) aan kostenminimalisatie. De focus ligt daarbij op het product peer maar er zal ook aandacht zijn voor toepassingen in appel en rode bessen. 

Lees meer...


Belangrijke data

Onderstaande bijeenkomsten zijn toegankelijk voor genodigden.

Consortiumbijeenkomst
Datum: vrijdag 10 december
Tijd: 10.00u – 13.00u incl lunch
Onderwerp: Rapportage 2021 / vooruitblik 2022

Bijeenkomst voor deelnemende telers
Datum: vrijdag 10 december
Tijd: 14.00u – 16.30u
Onderwerp: Rapportage 2021 / vooruitblik 2022


Contactpersonen

Projectleider: Peter Frans de Jong
Projectcoordinatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Looptijd

Start project: 1-jan-2021
Einde project: 31-dec-2024


Uitvoering


Penvoerders


Consortium

30MHz

ABB

Adama

Agromanager

Aurea Imaging

BB Leap

Delphy

Fleuren Tech

FME

Fruitconsult

GOtrack

Green Diamond

Greenport Boskoop

Janssen PMP

Kubota

KWH Holland

Limburgse Tuinbouw Veiling

Munckhof Fruit Tech Innovators

Jan Oskam

Platform Fruitvooruit.nl

Proeftuin Randwijk

RIWO

Smart Farm Sensing

Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

Pepperl & Fuchs

Q-RAy

Rometron

The Service Concept

TreeQuattro

Veiling Zaltbommel

Vertigo Technologies

Van Wamel BV

Washington Tree Fruit Research Commission

LTO Noord Innovatiefonds

Consortium Fruittelers

Toelichting:
NFO vertegenwoordigt een consortium van fruittelers, het LTO Noord Innovatiefonds,  het Innovatiefonds Hagelunie & Interpolis.

Het Innovatiefonds Hagelunie (Interpolis) financiert het project "snoeirobot voor rode bessenteelt" dat de NFO inbrengt als co-financiering van dit project.