20180718 Foto bij persbericht open dagen 2018 Randwijk, 18 juli 2018: Op donderdag 16 en vrijdag 17 augustus 2018 organiseren Fruitconsult BV, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Wageningen University & Research (WUR) de jaarlijkse open dagen op Proeftuin Randwijk. Op 16 augustus is het programma gericht op Nederlandse en Belgische bezoekers. Op 17 augustus zijn vakgenoten van andere nationaliteiten welkom. De organisatie rekent verdeeld over deze dagen op ruim 800 bezoekers. Nieuw dit jaar is de speciale aandacht voor kleinfruit in het Houtig Kleinfruit Centrum (HKC) dat sinds dit voorjaar op de proeftuin gevestigd is.

 

Programma 16 augustus
Op 16 augustus bestaat het programma uit een combinatie van rondleidingen, techniek demonstraties en een bedrijvenmarkt.
In de middag zijn er 6 verschillende rondleidingen met aandacht voor nieuwe perenrassen, de teelt van het appelras Magic Star®, de biologische perenteelt, nieuw kennis over oorwormen, dunning bij appel, en het project “humistatus Conference”.
Voor telers van kleinfruit wordt een speciale rondleiding gehouden waarin aandacht is voor de opzet van het nieuwe HKC, de suzuki-fruitvlieg, de bramengalmijt, de bemesting van frambozen en plantgatbehandeling bij de teelt van rode bessen.

Download hier de uitnodiging voor kleinfruittelers. 

In de avond zullen demonstraties worden gegeven waarbij er aandacht is voor nieuwe ontwikkelingen in spuittechniek, precisie wortelsnoei op basis van gegevens die zijn opgehaald met drones, sensortechniek voor bloei- en vruchtdetectie en kleurbevordering door mechanisch “blad plukken”.

In de pauzes kunnen bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje een bezoek brengen aan de bedrijvenmarkt. De activiteiten eindigen rond 20.30 uur waarna wordt afgesloten met een gezellige netwerkborrel.

Het programma is als volgt ingedeeld:
14.30 uur Ontvangst met koffie & thee op de bedrijvenmarkt
15.00 uur Opening & mededelingen
15.15 uur Rondleidingen grootfruit
16.45 uur Pauze & bezoek bedrijvenmarkt
17.15 uur Rondleidingen grootfruit & rondleiding kleinfruit
18.15 uur Diner & bezoek bedrijvenmarkt
19.15 uur Mechanisatie & techniek demonstraties
20.15 uur Afsluitende netwerkborrel op de bedrijvenmarkt

Programma 17 augustus
Het programma van de internationale open dag is vergelijkbaar met het programma op 16 augustus. In het ochtendprogramma worden dezelfde demonstraties gegeven als in het programma van 16 augustus. Tijdens de rondleidingen in het middagprogramma wordt een rondrit gemaakt met stops bij diverse percelen waaronder het bio-perceel appels. Ook zal er aandacht zijn voor nieuwe kennis over oorwormen, voor feromoonverwarring, de teelt van Magic Star®, dunning van appels en boomopbouw en snoei bij Elstarmutanten. Naast de demonstraties en de rondleidingen is er ook op deze dag een bedrijvenmarkt.

Het programma is als volgt ingedeeld:
10.00 uur Ontvangst met koffie en bezoek bedrijvenmarkt
10.30 uur Opening & mededelingen
10.45 uur Mechanisatie & techniek demonstraties
12.00 uur Lunch en bezoek bedrijvenmarkt
13.00 uur Rondleidingen
14.30 uur Pauze en bezoek bedrijvenmarkt
15.00 uur Rondleidingen
16.00 uur Afsluitende netwerkborrel op de bedrijvenmarkt
16.30 uur Einde open dag

Download here the English version of the program and invitation for the open day on august 17th. 

Toegangsprijs
Voor supporters en sponsoren van de proeftuin is de toegang op beide dagen gratis. Voor anderen wordt op 16 augustus een toegangsprijs van € 20,- gevraagd. Voor de internationale open dag op 17 augustus wordt een toegangsprijs van € 50,- gerekend.
De toegangsprijs is op beide dagen inclusief een hapje en een drankje.

RB logo cmykRabobank hoofdsponsor open dagen
De proeftuin heeft voor ook dit jaar vier lokale Rabobanken aan zich verbonden als hoofdsponsor voor de open dagen. Dit zijn Rabobank Maas en Waal, Rabobank Oost Betuwe, Rabobank West Betuwe en Rabobank Bommelerwaard. De Rabobank is ook aanwezig op de bedrijvenmarkt.