Peren

Resultaten demo snoei 4 takkers Conference

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

21 december 2017: Eind 2013 is op het perceel Conference (1999 geplant) met V hagen 4 takkers een snoeidemo aangelegd, waarbij een rij 4 takkers is omgevormd tot 3 takkers.

Lees meer (na login)

 

Demo inzagen of aangieten van teruggevallen bomen (Conference)

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

22 december 2017: In 2016 zijn vanaf augustus in diverse perenpercelen problemen ontstaan met het terugvallen van bomen. De bomen die terugvielen kenmerkten zich door een roodachtige verkleuring van het blad en vruchten die sterk achterbleven  in vruchtgroei. Ook op het V hagen perceel Conference waar we nu aan het snoeien zijn, vertoonden ca. 8% van de bomen deze verschijnselen. Afgelopen voorjaar hebben we op deze bomen een demo uitgevoerd met verschillende maatregelen om de bomen zo goed en zo snel mogelijk te laten overgroeien. Gedurende het seizoen hebben we de bladstand, groei en productie gevolgd.

Lees meer (na login)

 

Resultaten demo Conference op Q-Eline 2017

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

24 november 2017: Voorjaar 209 is op Proeftuin Randwijk een demonstratieproef geplant met Conference op Kwee Adams, Q-Eline en Kwee MC, in 4 herhalingen met 25 bomen per veld. De boomvorm is spil, plantafstand 3,50 x 1,0 m. In 2017 is voor het 8e achtereenvolgende jaar de productie en groei gevolgd en vastgelegd.

Lees meer (na login)

 

Teeltervaringen nieuwe perenrassen (demo Fruitconsult)

Artikel van: Dirk van Hees, Proeftuin Randwijk 

16 november 2017: De traditionele appelrassen hebben de laatste jaren te weinig rendement opgeleverd. Veel fruittelers zijn daardoor over gestapt op de Conference teelt. Dit heeft echter ook nadelen. Eén van die nadelen is de enorme arbeidspiek tijdens de oogst. Inmiddels zijn er de laatste jaren een aantal nieuwe rassen geïntroduceerd. Dirk van Hees van Fruitconsult heeft op de kennisdag in Wageningen een presentatie gegeven over de teeltervaringen met de volgende vijf rassen: Qtee®, Early Desire®, Migo®, Sweet Sensation® en Xenia®. Hierin zijn ook de ervaringen die we op de Proeftuin met deze rassen hebben samengevat.

Lees meer (na login)