Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Estede Scientific Testing Equipment nieuwe sponser

Estede

Randwijk, 27 maart 2020: Estede Scientific Testing Equipment uit het Gelderse Aalten heeft zich aangemeld als sponsor van Proeftuin Randwijk. Estede is inmiddels een bekende naam binnen de vochtmonitoring ten behoeve van de fruitsector, hoewel de ‘gele kastjes’ wellicht bekender zijn dan de bedrijfsnaam Estede. De officiële naam van het gele kastje is FieldGuard LoRaWAN Soil Sensor Station. Hieraan kunnen draadloos tot max. 4 sensoren verbonden worden met het internet. Vochtmetingen gebeuren veelal via sensoren die het percentage bodemvocht en eventueel de EC bepalen. Men kan overigens niet alleen bodemvochtsensoren aan het meetstation koppelen, ook monitoring van luchttemperatuur en luchtvochtigheid (eventueel i.c.m. nachtvorstalarmering) is mogelijk. Estede werkt breder dan alleen de fruitsector, maar is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de vochtmonitoring van de grasmat van een aantal gerenommeerde voetbalclubs, waardoor de kwaliteit van de grasmat veel beter behouden blijft.

Als vervolg op de vochtmetingen is er een automatische vochtsturing, Smart Irrigation Control System, welke de fertigatiegift kan automatiseren. Dit is ontwikkeld in samenwerking met Meeuwse Handelsonderneming uit Goes en staat bekend onder het Metis systeem.  De vochtmonitoringssystemen van Estede zijn onder andere leverbaar via Meeuwse en Interpomp.

Afgelopen jaar heeft Franklin Stump, eigenaar en adviseur binnen Estede, mee gedraaid in de demo vochtmonitoring welke op Proeftuin Randwijk draaide. Binnen een studiegroep van telers, adviseurs en leveranciers van vochtmeetapparatuur wordt intensief gesproken over de wijze van vochtmonitoring en de stappen die binnen het bedrijf gemaakt kunnen worden. Hiermee worden snelle stappen gemaakt om de nieuwe typen vochtmeters op een goede wijze binnen de praktijk te introduceren. Overigens wordt de demo die er afgelopen jaar al lag, in de komende jaren ook nog ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, wat onder de noemer ‘Sensing the Soil’ voor 3 jaar gaat draaien op de proeftuin. Ook hierin zal Estede deelnemen.  

Voor meer informatie over de vochtmonitoring: www.specmeters.eu