Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Terugblik op innovatiemarkt precisiefruitteelt

20180605 terugblik innovatiemarkt precisieteelt6 juni 2018, IDC Randwijk organiseerde op 5 juni 2018 een innovatiemarkt over precisiefruitteelt. Fruittelers en adviseurs die op zoek zijn naar de praktische mogelijkheden konden zich deze middag op de hoogte te stellen van de mogelijkheden. De middag werd door ca. 75 mensen bezocht.

Precisieteelt biedt ook voor de fruitteelt in de nabije toekomst steeds meer mogelijkheden. Camera’s en sensoren op autonome voertuigen of drones kunnen afwijkingen detecteren en vastleggen in kaarten. Door inzet van hightech sensoren kan in de toekomst per individuele boom in de boomgaard informatie worden verzameld en geanalyseerd, waardoor op termijn ook sectie- of zelfs boomgericht maatregelen genomen kunnen worden. Denk aan bloemdunning, wortelsnoei en bodemvocht. De middag begon met een presentatie over Akkerweb. Dit is in de basis een gratis platform, waarop een gebruiker perceel specifieke data inzichtelijk kan maken. Er zijn in Akkerweb al een groot aantal externe bronnen gekoppeld, zoals de historie van percelen vanuit RVO-data en satellietdata van de gewasgroei. De teler kan zelf sensordata met GPS-gegevens uploaden en voor zichzelf inzichtelijk maken.
Het platform wordt binnen het project Fruit 4.0 verder doorontwikkeld. Op de planning staat een 3D-visualisatie, zodat bijv. data op meerdere hoogten in de boomgaard afzonderlijk kunnen worden weergegeven. Klik hier voor de presentatie (presentatie als pdf beschikbaar).

Vervolgens werden de bezoekers rondgeleid langs 9 praktische toepassingen van precisietechnieken in de fruitteelt. 
- Fruit 4.0: Terugkoppeling sorteerinfo naar boomgaard
- Fruit 4.0: High tech bloesem- en vruchtdetectie
- Autonoom rijdend Greenbot platform
- Bodemscan geeft inzicht in de bodem
- Weerstation met bodemvochtsensoren en bodemlevenunit
- Dronebeelden voor beter boomgaardmanagement 
- Innovatieve Efficiënte toedieningstechniek
- Intelligent Fruit Vision: systeem om aantal appels in de boom te tellen
- Beacon Fields: bedrijf wat allerlei sensoren draadloos toegankelijk maakt

Meer achtergrondinformatie over de gehouden demo’s is na te lezen in het programmaboekje van deze dag.
Omroep Gelderland heeft een nieuwsitem gemaakt over deze middag. klik hier om dit item te bekijken.  
NFO maakte een fotoreportage: klik hier om deze te bekijken.

Deze bijeenkomst was een initiatief van de partners van het IDC Randwijk: Fruitconsult, CAF, WUR en de NFO. 

IDC RANDWIJK