Kennisbank - Kleinfruit

Suzukii bestrijding blauwe bes

Afgelopen jaar is er bij het ras Aurora, wat relatief laat is, een verschil in Suzukii bestrijding gelegd. Dit is gedaan om aftelijden wat de Ds-mix toevoegd aan de bespuiting met Tracer/Exirel. 

Lees meer

Geen effect roofmijten op bramengalmijt

bramengalmijtDe bramengalmijt (Acalitus essigi), de veroorzaker van de rodevruchtziekte, is een van de plantetende mijten die met het wegvallen van breedwerkende insecticiden tot grote problemen kan leiden. Om de mogelijkheden voor biologische bestrijding in beeld te brengen werden vier roofmijtensoorten getest op hun geschiktheid. In het laboratorium bleken de roofmijten de bramengalmijt wel te eten, maar in het veld hadden ze geen effect op de aantasting.

Lees meer

Rassen framboos in combinatie met plantafstanden

frambozen23 december 2020: Bij longcanes framboos worden soms dichte plantafstanden aangehouden om een zo’n hoog mogelijke productie te behalen. Echter brengt dit veel plantkosten met zicht mee, daarbij wordt het plukken ook lastiger. Daarom is een demo uitgevoerd om te zien wat een optimale plantafstand is bij een longcane-teelt. De demo is uitgevoerd met de rassen Lagorai, Majestic en Ovation.

Lees meer

Snoei bij Haronia

25 november 2020: Haronia is een relatief nieuw rode bessen ras. Dit ras produceert gemakkelijk veel bessen. Echter om in de beginjaren voldoende vitaliteit in het gewas te houden is soms een uitdaging. In een demo die met name gericht is op snoei zijn verschillen gemaakt om te kijken hoe de vitaliteit  van de struiken en kwaliteit van de bessen bevorderd kan worden. 

Lees meer

Resultaten demo Greenfain bij frambozen

frambozen28 oktober 2020: Bij frambozen (Lagorai) is een demo uitgevoerd met het product Greenfain. Dit is een uitvloeier die in de pot voor een betere waterdistributie moet zorgen. Dit product wordt 2 wekelijk mee gegeven met de fertigatie. Door de betere verdeling van water en voeding in de pot zou de opname van de plant moeten verbeteren. Dit jaar waren hier leuke verschillen in de producties te zien. De resultaten staan onder lees meer.

Lees meer

HKC - Demo's frambozen zomer 2020

13 augustus 2020: In het Houtig Kleinfruit Centrum op de proeftuin besteden we veel aandacht aan Frambozen. In dit YouTube filmpje neemt Johan Sonneveld u mee langs de bevindingen die tot nu toe in dit teeltjaar zijn gedaan.

 

Lees meer

Blauwe Bes plantgaten

20 december 2020: Dit jaar zijn op het Houtig Kleinfruit Centrum ook blauwe bessen geplant. Een demo gericht op aanslag van het gewas middels plantgatbehandelingen. Deze demo is uitgevoerd met het vroege ras Duke. Een tweetal van deze behandelingen zijn langzaam vrijkomende meststoffen van ICL en Mivema.
Een ander tweetal producten kunnen worden meegegeven met de fertigatie. Hierbij is de Koppert Natrugro-lijn gebruikt, dit is een schema van diverse plantversterkers. In deze demo zijn deze producten aangegoten. In de demo is een basisbemesting aangehouden, de producten zijn een toevoeging om het gewas beter aan te laten slaan. De groei is beoordeeld door een cijfer en een meting. De planten zijn in mei geplant en voor dit planttijdstip nog behoorlijk goed aangeslagen. De groei die is verkregen valt wel wat tegen.

Onderstaand zijn de objecten en resultaten te zien.

Lees meer

Plantgatendemo Rode bes Rovada

25 oktober 2019:  In 2018 is bij Rovada een plantgatendemo aangeplant. De helft van deze demo is geplant in verse grond, en de andere helft is herinplant. Zo kan ook bekeken worden welke toevoeging het beste doet in herinplant en verse-grond situaties. De gebruikte producten zijn Vivimus, Substrado, Nov@ en Root en Shoot. Van de meeste producten zijn ook combinaties gemaakt.

Afgelopen jaar is de groei gemeten. Hierin bleken al flinke verschillen te zijn. Dit seizoen was de eerste productie. Navolgend leest u de resultaten hiervan.

Lees meer

Eerste resultaten plantgatendemo Rovado

Artikel van Johan Sonneveld, Proeftuin Randwijk

Resulaten plantgatdemo Rovado25 januari 2019:  In 2018 is er plantgaten demo op de proeftuin in Randwijk gelegd, waarbij verschillende producten aan het plantgat zijn toegevoegd om de weggroei te stimuleren. De hoeveelheid groei die de eerste jaren wordt verkregen kan veel invloed hebben op de productie. Inmiddels zijn aan de struiken de groeimetingen verricht waaruit positieve effecten van de behandelingen naar voren kwamen.

Lees meer na login 

Lees meer