Opmerking

Om het hele artikel te kunnen lezen dient u te zijn ingelogd als geregistreerd gebruiker van onze website. Als u daarover vragen hebt, kunt u zich richten tot ons secretariaat via het contactformulier.

Kersen opgekweekt in pot

27 september 2019: In dit artikel van Johan Sonneveld leest u een update over verschillende demo's rond kersenaanplant vanuit  pot.

Demo’s nieuwe aanplant kersen vanuit pot
Dit jaar (2019) zijn er op Proeftuin Randwijk weer bomen opgekweekt in potten. Deze zijn afgelopen maand in de grond geplant. Er is een rij Schneiders geplant waarbij er in een demo wordt gekeken hoe de aanslag en weggroei vanuit de potten verder gestimuleerd kan worden. Afgelopen jaar bleek dat dit nog echt een punt van aandacht is. Zodoende is verschil gemaakt in het toevoegen van potgrond/compost en een langzaam vrijkomende meststof in het plantgat. Daarnaast is het erg belangrijk dat de kluit, waar het grootste deel van de wortels zich concentreren voldoende vocht en voeding krijgt. Hiervoor is er bij elke boom een steekdruppelaar aangebracht zodat de kluit met wortels makkelijker natgehouden kan worden.

Ook is er een nieuwe rij Kordia op Gisela 3 geplant. Bij de rij wordt er gekeken naar de mogelijkheden van andere snoei/boomvormen. Doel hiervan is om een compacte boom te houden met weinig verkaling. Met een compacte boom moeten ook de werkzaamheden makkelijker uitvoerbaar zijn.
Daarnaast is de aanplant van vorig jaar met het vergelijk van direct planten in de grond en het planten van de opgekweekte bomen in pot gevolgd. Voor de resultaten hiervan lees verder.