Kennisbank - Kersen

Aminozuren Kers (Vidi Terrum)

In 2020 is de Vidi Terrum als aminozuur beproefd voor de zetting bij kers, dit jaar kwam dat product goed naar voren. Dit seizoen zijn verschillende objecten met ditzelfde product beproefd in verschillende doseringen. Daarnaast is een verschil gemaakt met 3 en 4 toepassingen van de standaarddosering (5L/ha). Dit is vergeleken met de toepassing van 3x 5L Aminosol die nu veelal gebruikt wordt. Voordeel van Vidi Terug is dat deze makkelijker in de bloei kan worden gespoten omdat deze de bijen niet afweert.

Lees meer

Demo boomvormen i.c.m. snoei

Boomvormen kersen 1.1Een aantal maal is al geschreven over de aanplant uit pot van kersenbomen. Najaar 2019 is een kordia op gi3 geplant, gericht snoei in combinatie met compacte boomvormen. Hierin zijn drie variaties gemaakt; namelijk een kleine spil, 2 takkers en schuingeplante bomen. Van elke vorm is 1/3 rij geplant wat maakt dat hier nu weer verschillende variaties in snoei gemaakt kunnen worden. Afgelopen jaar liet zien dat de bomen uit pot geplant gelijk, eigenlijk dus het plantjaar voor grote productie kunnen zorgen. Zeker wanneer je uitgaat van compacte bomen met een wat hogere plantintensiviteit van 1,3m. De tabel laat de producties van afgelopen jaar zien.

Lees meer

Groeibeheersing en Kudos bij Kers

kersen27 januari 2021: Bij kersen loopt een meerjarige groeibeheersingsproef bij Kordia en Merchant Hierbij ligt de nadruk op de inzet van Kudos. Dit om te kijken wat voor effect op groeibeheersing wordt behaald en wat Kudos eventueel kan doen op de zetting. 2020 was het tweede jaar van deze proef. Hieruit kwamen resultaten die in lijn lagen met 2019. Kudos werkt goed op merchant, nauwelijks op Kordia. Daarbij geeft het ook een verbeterde zetting bij Merchant. 

Lees meer

Aminozuren bij kers ter bevordering van de zetting

25 november 2020: Er zijn diverse aminozuur producten om de zetting te bevorderen. Deze worden meestal rondom de bloei ingezet. Dit jaar is een demo uitgevoerd met product Veni Amino van Koppert. Op het ras Kordia is dit product is vergeleken met onbehandeld en het veelgebruikte product Aminosol. Bij de producten laten zien dat dit een bevordering geeft van de zetting.

Lees meer

Onkruidemo Kersen

29 mei 2020: Dit jaar licht er een onkruiddemo in de kersen. Hierin zijn een 6tal objecten meegenomen om zo te kijken wat een goede bestrijding-strategie kan zijn bij de kersen. Naast de vroege inzet van touchdown (roundup) in maart zijn hier enkel toevoegingen of aanvullingen op gemaakt. Hierin zijn ook een tweetal combinaties met bodemherbiciden meegenomen waar nog beperkt ervaring mee is.

Lees meer

Groeibeheersing & Kudos bij kers

20 december 2019: Dit jaar is op sterk groeiende Merchant bomen (Gisela 6) en Kordia (gisela 5) een demo uitgevoerd rondom groeibeheersing. Hierin is als belangrijk onderdeel de inzet van de groeiregulator Kudos meegenomen.  Naast de inzet van Kudos zijn ook wortelsnijden (1 -zijdig) en inzagen al dan niet in combinatie met Kudos in deze demo beproefd.

Kudos kan plaatsgewijs worden toegepast. Bij de Merchant zijn de gehele bomen gespoten. Bij de Kordia enkel de koppen omdat de groei zich met name hier concentreerde. In deze demo zijn ook de oogstgegevens bijgehouden. Kudos kan namelijk een positief effect hebben op het verminderen van rui, en daarmee zorgen voor een betere productie. De groei is vervolgens beoordeeld door een groeicijfer te geven. Dit is gedaan voor onderste en bovenste gedeelte van de boom.

De resultaten:

Lees meer

Resultaten First-Tree bij kersen

201911 First Tree kers29 november 2019: First tree levert een plantversterker op basis van natuurlijke oorsprong onder de naam Good for Greens. Afgelopen jaar is dit product beproefd bij kersen. Er is een demo uitgevoerd op de rassen Kordia en Regina. Er  is een viertal bespuitingen verdeeld over de periode van circa de bloei (zodra voldoende blad aanwezig is) tot enkele weken voor de oogst. Gemiddeld genomen gaf first-tree en wat meer zetting en wat grovere vruchten. Dit resulteerde in ca. 10% meer productie. Er waren echter wel verschillen tussen de herhalingen.

De resultaten van de snoeidemo kunt u hierna lezen als u supporter of sponsor bent. 

Lees meer

Demo GA3 bij kersen

25 oktober 2019: GA3 is natuurlijk planthormoon dat bij kersen kan zorgen voor een betere hardheid, maatverbetering en dus ook meer productie. Daarnaast zorgt het voor een tragere rijping/later oogstmoment en kan het effecten hebben op het behoud van groene stelen. Sinds dit jaar is gebruik van GA3 bij kersen toegelaten. Twee jaar geleden hebben we hiervoor op Proeftuin Randwijk toelatingsonderzoek uitgevoerd. Dit jaar is er een demo uitgevoerd om het belang van het juiste spuitmoment aan te tonen en de effecten van een eventuele hogere dosering te zien.

Lees meer

Kersen opgekweekt in pot

27 september 2019: In dit artikel van Johan Sonneveld leest u een update over verschillende demo's rond kersenaanplant vanuit  pot.

Demo’s nieuwe aanplant kersen vanuit pot
Dit jaar (2019) zijn er op Proeftuin Randwijk weer bomen opgekweekt in potten. Deze zijn afgelopen maand in de grond geplant. Er is een rij Schneiders geplant waarbij er in een demo wordt gekeken hoe de aanslag en weggroei vanuit de potten verder gestimuleerd kan worden. Afgelopen jaar bleek dat dit nog echt een punt van aandacht is. Zodoende is verschil gemaakt in het toevoegen van potgrond/compost en een langzaam vrijkomende meststof in het plantgat. Daarnaast is het erg belangrijk dat de kluit, waar het grootste deel van de wortels zich concentreren voldoende vocht en voeding krijgt. Hiervoor is er bij elke boom een steekdruppelaar aangebracht zodat de kluit met wortels makkelijker natgehouden kan worden.

Ook is er een nieuwe rij Kordia op Gisela 3 geplant. Bij de rij wordt er gekeken naar de mogelijkheden van andere snoei/boomvormen. Doel hiervan is om een compacte boom te houden met weinig verkaling. Met een compacte boom moeten ook de werkzaamheden makkelijker uitvoerbaar zijn.
Daarnaast is de aanplant van vorig jaar met het vergelijk van direct planten in de grond en het planten van de opgekweekte bomen in pot gevolgd. Voor de resultaten hiervan lees verder.

Lees meer

Oogst kersenrassen

20190627 Proeftuin Randwijk oogst kersenRandwijk, 28 juni 2019: Op de proeftuin staan ca. 35 kersenrassen als demo geplant. Afgelopen weken zijn op de proeftuin de vroege standaardrassen Burlat en Merchant geoogst. Daarnaast zijn ook enkele nieuwe rassen geoogst waaronder enkele Prim-nummers.

Lees meer

Kersenrassen op de proeftuin

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

kersen30 maart 2018: Rondom nieuwe kersenrassen zijn steeds weer ontwikkelingen. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe kersenrassen geplant op proeftuin Randwijk. Dit om een beeld te krijgen van welke rassen interessant zijn en een verbetering/aanvulling kunnen zijn op het huidige kersenassortiment. Bij de beoordeling van de rassen zijn productie, vruchtmaat en hardheid als belangrijkste parameters.
Wilt u een korte toelichting op de meest interessante rassen die afgelopen jaren zijn geplant op de proeftuin.

Lees meer (na login)

Lees meer

Drachtregulatie kersen

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

drachtregulatie kers30 maart 2018: Met de stap naar Gisela-onderstammen, een hoger verzorgingsniveau en meer aandacht voor boomopbouw, is de productiviteit van kersen sterk toegenomen. Dit kan zelfs resulteren in een té grote productie. Dit komt met name voor bij de zelfbestuivende kersenrassen zoals Lapins, maar ook steeds vaker bij rassen als Kordia en Regina. Door deze grote producties ontstaat er een te kleine vruchtmaat. Binnen de trossen met kersen is bovendien de gevoeligheid voor rot groter.Vanuit het oogpunt van vruchtmaat en smaak wordt in Nederland een productie van 15 tot 20 ton kersen per hectare gezien als optimaal. Bij grotere producties dan 20 ton per hectare staan de smaak en maat van de vruchten onder druk. Om deze problemen te voorkomen, moet soms ook bij kers de vruchtdracht door dunning worden gereguleerd. Hiervoor is afgelopen twee jaar op de proeftuin een demo uitgevoerd.

Lees meer (na login)

Lees meer