Kennisbank - Kersen

Oogst kersenrassen

20190627 Proeftuin Randwijk oogst kersenRandwijk, 28 juni 2019: Op de proeftuin staan ca. 35 kersenrassen als demo geplant. Afgelopen weken zijn op de proeftuin de vroege standaardrassen Burlat en Merchant geoogst. Daarnaast zijn ook enkele nieuwe rassen geoogst waaronder enkele Prim-nummers.

Lees meer

Kersen in pot

Artikel van Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk

Kersen in pot25 oktober 2018: Afgelopen jaar is op de Proeftuin een demo gelegd met de opkweek van Kordia in pot. Het doel van deze demo is het voordeel van de opkweek in potten te laten zien. En daarnaast de beworteling na het planten van de opgekweekte bomen te optimaliseren.
Om zo snel mogelijk een goede beworteling te krijgen vanuit de kluit van de opgepotte bomen te zijn er enkele verschillen gemaakt in pottype en planttijdstip. Nu zijn er qua groei al leuke verschillen te zien. 

Lees meer na login 

Lees meer

Drachtregulatie kersen

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

drachtregulatie kers30 maart 2018: Met de stap naar Gisela-onderstammen, een hoger verzorgingsniveau en meer aandacht voor boomopbouw, is de productiviteit van kersen sterk toegenomen. Dit kan zelfs resulteren in een té grote productie. Dit komt met name voor bij de zelfbestuivende kersenrassen zoals Lapins, maar ook steeds vaker bij rassen als Kordia en Regina. Door deze grote producties ontstaat er een te kleine vruchtmaat. Binnen de trossen met kersen is bovendien de gevoeligheid voor rot groter.Vanuit het oogpunt van vruchtmaat en smaak wordt in Nederland een productie van 15 tot 20 ton kersen per hectare gezien als optimaal. Bij grotere producties dan 20 ton per hectare staan de smaak en maat van de vruchten onder druk. Om deze problemen te voorkomen, moet soms ook bij kers de vruchtdracht door dunning worden gereguleerd. Hiervoor is afgelopen twee jaar op de proeftuin een demo uitgevoerd.

Lees meer (na login)

Lees meer

Kersenrassen op de proeftuin

Artikel van: Pieter van der Steeg, Proeftuin Randwijk 

kersen30 maart 2018: Rondom nieuwe kersenrassen zijn steeds weer ontwikkelingen. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe kersenrassen geplant op proeftuin Randwijk. Dit om een beeld te krijgen van welke rassen interessant zijn en een verbetering/aanvulling kunnen zijn op het huidige kersenassortiment. Bij de beoordeling van de rassen zijn productie, vruchtmaat en hardheid als belangrijkste parameters.
Wilt u een korte toelichting op de meest interessante rassen die afgelopen jaren zijn geplant op de proeftuin.

Lees meer (na login)

Lees meer